İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer kontratlı üretim yapan çiftçilerden karakılçık buğdayının kilosunun 10 liradan alınacağı duyurdu. Ekonomik krizin üreticinin belini büktüğünü belirten Soyer, “Toprak Mahsulleri Ofisi hala buğday fiyatı açıklamadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kontratlı üretilen karakılçık buğdayının kilosunu 10 liradan alacağımızı müjdelemek isterim. Üreticimizin üretebilmesi için gereken tüm takviyesi vereceğiz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl karakılçık buğdayı tohumu dağıttığı üreticiden buğdayın kilosunu 10 liradan alacağını duyurdu.
SOYER’DEN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Lider Tunç Soyer, “Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi buğdayı 3.5 liraya alacağını açıklamışken, biz karakılçık tohumu dağıttığımız üreticiden 7 liradan alım yapacağımızı duyurmuştuk. Toprak Mahsulleri Ofisi hala buğday fiyatı açıklamadı ancak biz enflasyon baskısını düşünerek kontratlı üretilen karakılçık buğdayının kilo fiyatını 7 liradan 10 liraya çıkarttığımızı çiftçimize müjdelemek istiyoruz. Üreticimizin üretebilmesi için gereken tüm takviyesi vereceğiz” açıklamasında bulundu.
PROJE İZMİR GENELİNE TAŞINACAK
Soyer’in Seferihisar Belediye Başkanlığı periyodunda başlattığı atalık tohum karakılçık buğdayını yaygınlaştırma projesinin, İzmir ölçeğine taşınarak kentin tüm ovalarını karakılçık buğdayıyla buluşturmayı hedeflediği de belirtildi.
4 BİN DEKAR ALANDA HASAT YAPILACAK
İthal tohum yerine lokal tohum kullanılmasını teşvik etmek ve buğday üreticilerine takviye sağlamak için başlatılan proje kapsamında bu yıl İzmir, Manisa Salihli ve Burdur’da 4 bin dekar alanda hasat yapılacağı kaydedildi.
8 MİLYON LİRA TAKVİYE OLUNMASI HEDEFLENİYOR
Tam randımanda yaklaşık 800 ton karakılçık buğdayı alınması ve üreticiye 8 milyon lira takviye olunması hedeflendiği bildirildi.
İZMİRLİ MARKASI İLE TÜKETİCİLERE ULAŞTIRILACAK
Buğdayların kıymetli bir kısmının önümüzdeki sene için tohum olarak ayrılacağı, kalan kısmı ile Büyükşehir iştiraki İzTarım’ın un, ekmek ve makarna yaparak İzmirli markası ile tüketicilere ulaştıracağı açıklandı.