“Sonsuz kimyasallardan” kurtulmanın hızlı yolu bulundu

Frankfurt Goethe Üniversitesi’nden Bilim İnsanları PFAS Maddelerini Parçalayabilen Yeni Bir Katalizör Geliştirdi

Sonsuz kimyasallar olarak da bilinen PFAS’lar (per- ve poliflorlu alkil maddeler) çevreye ve sağlığa olan olası etkileri nedeniyle endişe yaratıyor. Frankfurt Goethe Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, bu maddeleri parçalayabilen yeni bir katalizör geliştirdi. PFAS’lar, doğada çözünmeyen yapısı nedeniyle özellikle su kaynaklarında ve canlı dokularda birikme eğiliminde bulunuyor.

Yeni geliştirilen katalizör, PFAS yapısındaki kimyasal bağları oda sıcaklığında kırabiliyor. Bu, yüksek sıcaklıklar ya da toksik metaller kullanmadan bu işlemi gerçekleştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Artık PFAS maddeleri daha güvenli ve basit bir şekilde parçalanabilecek.

PFAS’lar, dayanıklılıkları sayesinde birçok alanda önemli bir rol oynuyor. Ancak bu maddelerin yaygın kullanımı çevresel etkilerini artırıyor. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Avrupa Birliği, PFAS maddeleri üzerinde daha sıkı denetimler uygulamaya başladı. Bu durum, alternatif malzeme arayışları ve güvenli bertaraf yöntemleri üzerinde çalışmaların hızlanmasını sağladı.

Yeni Yaklaşım: DBA Molekülü

Goethe Üniversitesi’nden araştırmacılar geliştirdikleri yöntemi 9,10-dihidro-9,10-diboraanthrasen (DBA) adlı bor bazlı bir moleküle dayandırıyor. DBA’ya eklenen iki elektron, PFAS benzeri yapıları hızla parçalayacak şekilde reaktif hale getiriyor.

Çalışmada, bu yöntem THF adlı bir çözücü içinde farklı florobenzen türevleri üzerinde test edildi. Elde edilen verilere göre, DBA molekülü, flor atomu sayısına bağlı olarak iki farklı şekilde çalışabiliyor. Bu yöntem C-F bağlarını kırmak için oldukça etkili bir şekilde kullanılabiliyor.

Araştırma ekibinden öğrenci Christoph Buch, “C-F bağlarını kırmak için elektronlara ihtiyaç var ve geliştirdiğimiz sistem bu elektronları oldukça verimli bir şekilde sağlayabiliyor” diyor. Mevcut yöntemlerde bu elektronlar genellikle lityum gibi reaktif metallerden elde ediliyor. Ancak ekip, gelecekte bu süreci elektrik akımıyla gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Kullanım Alanı Genişliyor

Bu katalizör, temizlik alanının yanı sıra ilaç ve kimya endüstrilerinde de yeni fırsatlar sunabilir. Flor, birçok ilaç molekülünün dayanıklılığını artırmak için kullanılıyor. Araştırmacı Profesör Matthias Wagner, bu yöntemin flor atomlarının hassas kontrolünü sağlayarak moleküller üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğini vurguluyor.

Related Posts

Gmail kullanıcıları dikkat! O özelliği kullananların hesabı çalınabilir

Google’ın yapay zeka destekli yeni hizmeti Gemini, siber dolandırıcıların hedefi haline geldi. Uzun e-postaları kullanıcılar için kısa ve anlaşılır özetler haline getiren bu özellik, kötü niyetli kişilerce manipüle edilerek istismar ediliyor. Kullanıcılara bir kod gönderen kötü niyetli kişiler hesapları çalmayı hedefliyor.

Kuantum Bilgisayar Yatırım Yarışı Kızışıyor: 2030’da Teknoloji Devrimi Kapıda!

Teknoloji dünyasında yeni bir devrim kapıda: Kuantum bilgisayarlar. Son yıllarda hız kazanan kuantum bilişim alanındaki yatırımlar, önümüzdeki 10 yıl içinde bugünün klasik bilgisayarlarını kökten değiştirecek. Bank of America’nın son raporuna göre, 2030-2033 yılları arasında “kuantum üstünlüğü” denilen kritik dönüm noktasına ulaşılması bekleniyor. Bu, kuantum bilgisayarların klasik bilgisayarların yapamayacağı hesaplamaları yapmaya başlaması anlamına geliyor.

TikTok’un geleceği tehlikede: Blackstone satıştan çekildi

ABD merkezli yatırım devi Blackstone, TikTok’un Amerika’daki faaliyetlerini devralmak üzere oluşturulan yatırımcı konsorsiyumundan çekildi. Reuters haber ajansının 19 Temmuz 2025 tarihli haberine göre, konuya yakın bir kaynak bu gelişmeyi doğruladı …

Android’te sinsi tehlike: Kullanıcıların verilerini çalıyor

Avrupa’nın önde gelen teknoloji üniversitelerinden TU Wien’deki araştırmacılar, Android işletim sistemini hedef alan yeni bir siber saldırı yöntemini açığa çıkardı. “TapTrap” adı verilen bu yöntemle hackerlar, arka planda görünmeyen bir uygulama …

Yapay zekâ yeni patronunuz olabilir

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, yöneticilerin yapay zekâ destekli araçları artık sadece iş süreçlerini değil, çalışanların kaderini belirlemede de aktif olarak kullandığını ortaya koydu. Özellikle OpenAI’nin ChatGPT’si, Microsoft Copilot ve Google Gemini gibi üretken yapay zekâ araçları; terfi, maaş artışı ve hatta işten çıkarma kararlarında söz sahibi.

Fransız astronot uzayda bunları yiyecek

Fransız astronot Sophie Adenot’un 2025’te başlayacak uzay görevi kadar, yörüngeye yanında götüreceği özel yemek menüsü de şimdiden uluslararası kamuoyunun ilgi odağı oldu.