Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksei V. Erkhov Hürriyet için yazdı: Tarih hiçbir şey öğretmiyor mu?

Avrupa’da Yaşanan Endişe Verici Durumlar

Bugün, geçmişimizdeki zaferlerle gurur duyarken, aynı zamanda gelecekteki tehlikelere karşı endişeliyiz. Dünya, Birinci Dünya Savaşı öncesi döneme benzer şekilde, uluslararası ilişkilerde çatışma ve parçalanma tehdidi altında. Bazı ülkelerin diğerlerine dikte etme isteği ve kaynakları ele geçirme arzusu, dünyayı büyük bir çatışmanın eşiğine sürükleyebilir.

Geçmişte olduğu gibi, uluslararası güvenlik sistemi konusundaki adımlar da yetersiz kalıyor. Türkiye dahil Doğu Avrupa devletlerinin bağımsızlığına yönelik yapılan garantiler göz ardı edilirken, milletler birlik olup Alman saldırganlığını önleyemedi.

Benzer tehlikeler halen varlığını sürdürüyor. NATO, Rusya’ya yönelik tehdidi artırarak Doğu Avrupa’da istikrarsızlık yaratıyor. Tarihin bu tür olaylardan bize bir şeyler öğretmediği düşüncesi akıllara geliyor.

Ukrayna ihtilafının kalıcı çözümü, mevcut kaygıları azaltmanın ilk adımı olmalı. Bu sorunun kök nedenlerinin ele alınması önemli. Ayrıca geniş Avrasya coğrafyasında eşitlikçi bir güvenlik sistemi kurulmalı. Bu yapı, çeşitli ülkelerin işbirliğiyle oluşturulmalı ve mevcut kurumları entegre etmelidir.

Barışçıl alternatifler arayarak çatışmaları önlemek mümkündür. Bu dönemin en büyük görevi budur ve eğer başarılı olursak, geçmişten dersler çıkardığımızı gösteririz.

Related Posts

Kremlin: Rus heyeti 15 Mayıs’ta İstanbul’da olacak ve Ukrayna tarafını bekleyecek

Kremlin: Rus heyeti 15 Mayıs’ta İstanbul’da olacak ve Ukrayna tarafını bekleyecek

CHP’li vekilin scooterı ‘makam aracı’ oldu

‘Tasarruf’a rağmen makam araçlarına ayrılan bütçe tartışmalara neden olurken CHP’li vekilin scooterı ise ‘makam aracı’ oldu.

Trump Suudi Arabistan’da! İkram edilen içeceği içmedi

ABD Başkanı Donald Trump, 13-16 Mayıs tarihlerini kapsayan Orta Doğu ziyaretinin ilk durağı olarak Suudi Arabistan’a geldi. Bu ziyaret, Trump’ın başkanlık dönemindeki ilk resmi yurt dışı seyahati olma özelliğini taşıyor. Suudi Arabistan Veliaht …

Trump’tan Putin’in ateşkes teklifine destek: “Rusya ve Ukrayna için büyük gün!”

Trump’tan Putin’in ateşkes teklifine destek: “Rusya ve Ukrayna için büyük gün!”

Yeni Papa’dan çarpıcı uyarı: İnsanlığın en büyük tehdidi kapıda

Katolik Kilisesi tarihinde bir ilke imza atılarak ilk kez Amerikalı bir papa seçildi. Robert Francis Prevost, Perşembe günü yapılan seçimle Papa Leo XIV unvanını aldı. Göreve gelir gelmez önemli uyarılarda bulunan yeni papa, insanlığın en büyük tehdidinin kapıda olduğunu söyledi.

Putin Moskova’da Mahmud Abbas’ı konuk etti: İsrail ateşkesi sabote etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı Moskova’da konuk etti. “Bölgede kalıcı barışın, ancak iki halk için iki devlet öngören ve evrensel olarak tanınan uluslararası hukuk temelinde sağlanabileceğine her zaman inandık” diyen Putin, İsrail ve ABD’yi işaret edip, “Gazze Şeridi için varılan ateşkes anlaşması da sabote edildi” diye konuştu. Gazze’de bir ABD yönetimi kurulması fikrini de duyduklarını belirten Abbas ise “Bu fikre de kesinlikle karşıyız ve bunu ABD’lilere de ilettik.” ifadelerini kullandı.