Mevduat faizi düştü, stopaj yükseldi: 500 bin ve 1 milyon TL’nin getirisinde büyük kayıp

3 Şubat 2025 itibarıyla, Türk lirası mevduat ve katılım hesaplarından elde edilen faiz ve kâr payı gelirlerine uygulanan stopaj oranları artırıldı.

Yeni oranlar şu şekilde belirlendi:

6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 15,

1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12,

1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 10 stopaj oranı uygulanacak.

Bir önceki dönemde (1 Kasım – 31 Ocak arası) bu oranlar sırasıyla yüzde 10, yüzde 7,5 ve yüzde 5 olarak belirlenmişti. Ayrıca yatırım fonlarına uygulanan stopaj oranı da artırıldı. Hisse senedi ağırlıklı fonlar hariç, bu oran yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseltildi. Daha önce açılmış olan hesaplar, eski stopaj oranlarından yararlanmaya devam edecek.

MEVDUAT FAİZLERİ DÜŞÜŞE GEÇTİ

TCMB’nin aralık ve ocak aylarında yaptığı toplam 500 baz puanlık faiz indirimiyle, politika faizi yüzde 45 seviyesine çekilmişti. Bu faiz indirimi, mevduat faizlerine de yansıdı. Bankalar, yüzde 55 olan mevduat faizlerini hızla düşürerek yüzde 50’nin altına indirdi. Şubat ayı itibarıyla, hem faiz oranlarındaki düşüş hem de stopaj oranlarındaki artış, tasarruf sahiplerinin getirisini olumsuz etkiledi.

TÜRK LİRASI MEVDUATIN PAYI 

Merkez Bankası’nın verilerine göre, 24 Ocak itibarıyla bankacılık sektöründeki toplam mevduat 19 trilyon 844 milyar 390 milyon TL olarak gerçekleşti. Bunun 12 trilyon 275 milyar 376 milyon TL’si TL cinsi mevduatlardan oluştu. Bu da toplam mevduatın yüzde 61,85’inin Türk lirası cinsinden olduğunu gösteriyor.

BANKALARIN SUNDUĞU FAİZ ORANLARI

Şubat 2025 itibarıyla bankalar, mevduat sahiplerine şu faiz oranlarını sunuyor:

Fibabanka: Yüzde 49,50

ING Bank: Yüzde 49,00

Odea Bank: Yüzde 48,50

CEBTETEB: Yüzde 48,00

Getirfinans: Yüzde 47,50

Bu oranlar, yatırımcılar için en yüksek faiz oranlarını sunan bankaların başında yer alıyor.

500 BİN TL VE 1 MİLYON TL MEVDUATIN SON GETİRİSİ 

3 Şubat haftasında uygulanan en yüksek mevduat faizi oranı olan yüzde 49,50 ile yapılan hesaplamalara göre:

500 bin TL’nin 32 günlük getirisi 18 bin 444 TL olarak gerçekleşiyor.

1 milyon TL’nin aynı vadede elde ettiği getiri ise 36 bin 887 TL oluyor.

ESKİDEN NASILDI?

Eğer aralık ayında geçerli olan yüzde 55 faiz oranı ve önceki stopaj oranları üzerinden hesaplama yapılırsa, 500 bin TL’lik bir mevduatın 32 günlük getirisi 21 bin 698 TL, 1 milyon TL’nin getirisi ise 43 bin 397 TL’ye çıkıyordu. Bu da, mevcut faiz oranları ve stopaj kesintileri ile ciddi bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

SON 6 HAFTADAKİ DEĞİŞİMLER 

Son 6 haftalık dönemde faiz oranlarındaki değişimlerin etkisiyle, 500 bin TL’nin 32 günlük getirisi 3 bin 255 TL, 1 milyon TL’nin getirisi ise 6 bin 510 TL azalmış durumda. Bu düşüş, yatırımcılar için önemli bir gelir kaybına işaret ediyor.

GETİRİLER DÜŞTÜ VERGİ YÜKÜ ARTTI 

Mevduat faizlerinin ve stopaj oranlarının yükselmesi, tasarruf sahiplerini doğrudan etkiliyor. Hem faizlerin düşmesi hem de vergi oranlarının artması, yatırımcıların elde ettiği getiriyi önemli ölçüde azaltmış durumda. Yatırımcılar, faiz oranları ve stopaj oranları konusunda daha dikkatli tercihler yapmaya yöneliyor.

Related Posts

Sıfır faizli araç kredisi almak mümkün mi? İşte 1.5 milyon TL’ye kadar ödeme sunan araba modelleri

Otomobil almak isteyenler için markalar, 1.5 milyon TL’ye kadar sıfır faizli kredi kampanyaları sunuyor. BMW, Fiat, Opel, Peugeot gibi markaların sunduğu bu fırsatlar, yüksek faiz oranlarından kaçınmak isteyen tüketicilere avantaj sağlıyor. Kampanyalar, hem bireysel hem de ticari müşterilere hitap ediyor. İşte 0 faizli araç kredisi veren modeller.

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir