Başkan Soyer, TÜRKONFED’in Adana Zirvesi’nde konuştu
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Türk Teşebbüs ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından Adana’da düzenlenen “24. Teşebbüs ve İş Dünyası Zirvesi”ne özel konuşmacı olarak katıldı. Lider Soyer, “Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılına Yanlışsız: Hayalimizdeki Türkiye” temasıyla düzenlenen tepede, Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 500 iş insanına Şubat 2023’te İzmir’de gerçekleşecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi hakkında bilgi verdi.
Türk Teşebbüs ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED), 24. Teşebbüs ve İş Dünyası Tepesi, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında “Yeni Devir, Yeni Ufuklar” ana teması ve Hayalimizdeki Türkiye mottosu ile Adana’da yapıldı. Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu’nun (ÇUKUROVA SİFED) dayanağı, Adana Endüstrici ve İş İnsanları Derneği’nin (ADSİAD) mesken sahipliğinde, Türkiye’nin her bölgesinden 500 iş insanını bir ortaya getiren doruğun özel konuşmacısı ise İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer oldu.
TÜRKONFED Yüksek Müşavere Konseyi Lideri Şükrü Ünlütürk, TÜRKONFED İdare Şurası Lideri Süleyman Sönmez, TÜSİAD İdare Heyeti Lideri Orhan Turan’ın yanı sıra TÜRKONFED’in evvelki periyot liderleri Celal Beysel, Süleyman Onatça; TÜSİAD’ın evvelki devir liderleri Cansen Başaran-Symes ve Erol Bilecik ile Sektörel Dernekler Federasyonu Onursal Lideri Sefa Targıt üzere isimlerin bir ortaya geldiği tepede konuşan Lider Soyer, Şubat 2023’te İzmir’de gerçekleşecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi hakkında iştirakçilere bilgi verdi.
Amacımız umudu örgütlemek
Bir asır evvel İzmir İktisat Kongresi’nde şimdi Cumhuriyet kurulmamışken, Lozan görüşmeleri sürmekteyken alınan kararların Türkiye’nin ekonomik açıdan yol haritasını belirlediğini lisana getiren Lider Tunç Soyer, “İzmir İktisat Kongresi, küllerinden yine doğan bir devletin geleceği nasıl gördüğünün tanımıyla sonuçlanan tarihi kıymete haiz bir buluşmaydı” diye konuştu.
2007-2008 finansal krizinden bu yana çözülemeyen problemlerin pandemiyle birlikte giderek daha da ağırlaştığına dikkat çeken Soyer, şunları söyledi:
“Ülkemiz ne yazık ki bu sorunu çok daha derin bir halde yaşıyor. Hak ve özgürlüklerin temel teminatı olan anayasal hukuk nizamını hiçe sayan otokratik eğilimlerin birçok ülkede güçlendiğini görüyoruz. Bu da Türkiye’de ve dünyada yaşadığımız demokrasi krizini doğuruyor. Tüm bunlar bilhassa genç nesiller üzerinde derin bir tahribat bırakıyor. Türkiye’nin gençleri umutsuz ve dahası hayalsiz. Hayallerini ve umudunu yitirmiş bireylerden oluşan bir toplumda hiçbir şeyi geliştiremeyiz. Ne siyaset, ne hukuk, ne bilim, ne de iktisat. İşte İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi toplumumuzun bu çok açık feryadına İzmir’den gelen sivil bir karşılıktır. Bu buluşmayı yüz yıl sonra yine İzmir’de düzenlememizin tek bir gayesi var: Umudu örgütlemek. Biz gençlerimizin tekrar hayal kurabildi ği ve bu hayallere dört elle sarıldığı demokratik, barış ve itimat dolu bir ortam yaratmak zorundayız.
Yüz yıl evvel atalarımızın yaptığı gibi
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, bu kongreyi düzenleyerek iki maksada hizmet ettiklerini belirterek şunları söyledi:
“Birincisi, Cumhuriyetimizin yüz yıllık mirasına sahip çıkıyoruz. İkincisi, Türkiye’nin geleceğini inşa etmek için kelamı ele geçiriyoruz. Tıpkı yüz yıl evvel atalarımızın yaptığı üzere. Sekiz aylık kongre sürecini sivil ve iştirakçi bir ruhla ve tam bir şeffaflık içerisinde uyguluyoruz.
Sivil bir teşebbüs olan kongremizin ana muhatabı ve desteği yüz yıl evvel olduğu üzere tekrar ekonomimizin can damarı olan seçilmiş kesim temsilcileri. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, bir iktisadi buluşma olmanın çok ötesinde gücünü ortak akıldan ve ortak vicdanımızdan alan bir sivil hareket.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı