
İslam dünyasında manevi huzur ve heyecanla beklenen Ramazan Bayramı 30 Mart’ta idrak edilecek. İslam’da farz olan oruç ve hac ibadetlerinin tamamlanmasıyla Ramazan ve Kurban olmak üzere iki dinî bayramda kılınan bayram namazı, 30 Mart’ta eda edilecek. Müslümanların vahdetini gösteren çok önemli ibadetlerden biri olan bayram namazı öncesi sabah namazının kılınıp kılınmadığı bilgilerini tazelemek isteyenler tarafından merak konusu oldu. Diyanet bilgisine göre imsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir. İşte, bayram namazı sabah namazından önce mi sonra mı kılınır? Bayram günü sabah namazı kılınır mı? soruları ile ilgili Diyanet yanıtları.

Bayram Günü Sabah Namazı Kılınır mı?
Bayram günü sabah sabah namazı kılınmaktadır. Farz namaz olan sabah namazının kılınma şartı, bayram namazıyla değişmemektedir. Sabah namazını ister evde ister camide kılınabilir. Bayram namazı, sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınmaktadır. Sabah namazını kıldıktan sonra bayram namazı kılınmaktadır.

Sabah Namazı Bayram Namazıyla Beraber Kılınır Mı?
Sabah Namazı vakti bayram namazından öncedir. Sabah namazı kılındıktan sonra niyet edilerek 2 sünnet 2 rekat farz bayram namazı kılınmaktadır. Bayram namazı gün doğumundan sonra kılınmaktadır. Cemaat zorunluluğu da bulunmamaktadır. İster ev ister camide bayram namazı kılınabilmektedir. Sabah namazı kılınması için günün bayram olması bir şey değiştirmemektedir.

SABAH NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?
Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır. Kur’an-ı Kerim’de, “Artık (Ramazan gecelerinde) eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187) buyrulmaktadır.
İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir. Bununla birlikte, konuyla ilgili bazı rivayetlere dayanan Hanefîler, biraz geciktirilerek (isfar vaktinde) kılınmasını daha uygun (müstehab) bulmuşlardır (İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 227; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 29-30; Zeylaî, Tebyîn, I, 82) Nitekim Peygamber Efendimiz de bunu tavsiye etmiştir (Tirmizî, Salât, 5).

Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Zira Cebrail’in Hz. Peygambere (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrail sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve “Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir.” (Tirmizî, Salât, 1; Nesâî, Mevâkit, 5,9; Muvatta, Vükût, 3) demiştir.
More Stories
Tunceli okullar tatil mi? SON DAKİKA 15 Nisan Salı Tunceli’de okul yok mu (Tunceli Valiliği Açıklaması)?
‘102. Yılda 100+2 Sergi’ projesi Kütahya’da hayat buldu
Belediyelerde söyleşiler yapan tarihçi-yazar diplomasız çıktı iddiası