Merkez Bankası’ndan TL’yi savunmaya yönelik yeni kararlar

TCMB’nin Yeni Kararları ve Ekonomiye Etkisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son zamanlarda aldığı kararlarla gündemde. 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonlar ve CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili süreç, halk arasında yargının iktidarın etkisi altında olduğu endişelerine neden oluyor. Bu durum, insanları Türk Lirası varlıklardan çıkmaya ve yabancı para birimlerine yatırım yapmaya yönlendiriyor.

TCMB, yaşanan bu gelişmelerin etkilerini hafifletmek amacıyla politika faizini AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılı seviyesindeki yüzde 46’ya çekti. Bugün de, sosyal medya üzerinden duyurulan yeni kararlarla bir dizi düzenleme yapılmasına karar verildi.

Yeni Düzenlemeler

TCMB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamalara göre, Türk Lirası’nı desteklemek için makro ihtiyati önlemlerde değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeler şu şekilde:

  • Yabancı para mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranları 200 baz puan artırıldı.
  • Yurt içi yerleşiklerle yapılan, 1 yıla kadar vadeli yabancı para cinsi repo işlemlerinde kullanılan fonlar için zorunlu karşılık oranı 400 baz puan artırıldı ve hesaplama yöntemi değiştirildi.
  • Tüzel kişi TL mevduat oranı yüzde 60’ın altında olan bankalar için, bu oranı her ay 0,3 puan artırma hedefi getirildi.
  • TL mevduatlar için zorunlu karşılıklara uygulanan faiz veya telafi oranı, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ünden yüzde 86’sına çıkarıldı.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan kararla, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle ihracat bedellerinin TCMB’ye satışında asgari oran 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 35 olarak belirlendi.
  • Firmaların döviz gelirlerini TL’ye çevirmelerini teşvik etmek amacıyla uygulanan döviz dönüşüm desteği oranı da 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 3’e yükseltildi.

Related Posts

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye 1,8 milyon avroluk deprem hazırlığı desteği

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (AKKB) ile Türkiye Cumhuriyeti arasında İstanbul’da depreme hazırlık çalışmalarını desteklemek amacıyla 1,5 milyon avroluk hibe anlaşması imzalandı. Banka, ayrıca İstanbul’daki depreme hazırlık çalışmaları kapsamında …

İş dünyasının acı kaybı

İş insanı Pınar Eczacıbaşı tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Borsa’da teknoloji uçtu sanayi çakıldı

Borsa İstanbul’da dalgalı geçen seansın ardından BIST 100 endeksi günü yüzde 0,66 düşüşle kapattı. Yatırımcının rotası teknolojiye çevrilirken, altın fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekti. Güne hafif bir yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, açılışta …

Mal varlıklarını açıklamayan bakanlara şok: Görevden alınacaklar

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, başkent Akra’da düzenlenen programda yaptığı konuşmada, yolsuzlukla mücadele politikaları kapsamında, mal varlıklarını beyan etmeyen yeni bakanları görevden alacağını açıkladı. Mahama, yeni atanan 40’tan fazla …

Sanayide çalışan sayısında büyük düşüş!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre sanayi sektöründe çalışan sayısı, nisanda aylık yüzde 4,6 düşüşle 2 milyon 775 bin 783 oldu.

Dünyanın en büyük varlık fonunda ‘savaş’ tartışması: 1,8 trilyon dolarlık fon savunmaya yatırım yapacak mı?

Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç’in 1,8 trilyon dolarlık devlet fonunun savunma devlerine yatırım yapması için kuralların gevşetilmesi gündemde. Muhalefet ve Merkez Bankası destek verirken, etik kurallar ve hükümet direnci tartışmaları körüklüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir