İklim Ağı: İklimi koruyan yasa talep ediyoruz

İSTANBUL (İGFA) – Doğayı, insanları ve iklimi koruyan bir yaklaşım benimseyen İklim Ağı, TBMM’ye sunulan İklim Kanunu teklifindeki eksikliklere dikkat çekti.

Şeffaf, sivil toplumu sürece dahil eden ve hesap verebilir, sera gazı emisyonlarını azaltmayı hedefleyen, fosil yakıtları yerin altında bırakan bir İklim Kanunu talep eden İklim Ağı bileşenleri, eksiklikleri vurguladı.

İklim Kanunu, sadece çevre ile ilgili olmayıp, aynı zamanda ülkenin ekonomik ve sosyal geleceğini belirleyecek kritik bir adımdır. Ancak, kanun teklifi hazırlanırken bilim insanları ve iklim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine başvurulmamıştır. Bilim insanları, küresel sıcaklık artışını 1.5°C ile sınırlamak için emisyonların hızla azaltılması gerektiğini belirtirken, kanun teklifinde mutlak bir azaltım hedefi bulunmamaktadır. Ayrıca, kanun teklifi fosil yakıtların terk edilmesine dair bir hedef içermemektedir.

İklim değişikliği ile mücadelede en önemli adım olan fosil yakıtların terk edilmesine yönelik hedefler konmamıştır. Bu durum, düşük karbon fiyatlarının oluşacağı bir emisyon piyasasına neden olabilir. Ayrıca, önerilen “denkleştirme” yöntemiyle tesisler, emisyonlarını azaltmak yerine fidan dikme gibi uygulamalarla emisyon bedeli ödemekten kaçınabilir.

Kömürlü termik santraller gibi fosil yakıta dayalı sektörlerin kademeli olarak kapanmasıyla etkilenecek çalışanların ve geçim kaynakları bu sektörlere bağlı olan hane halklarının mağdur olmaması için adil bir geçiş mekanizması oluşturulmalıdır. Gelirlerin şirket değil, toplum yararına kullanılması gerektiği belirtilmektedir.

Related Posts

Ekrem İmamoğlu’nun X hesabına erişim engeli dünya basınında: Kamuoyu yoklamaları desteğin arttığını gösteriyor

Ekrem İmamoğlu’nun X hesabına erişim engeli dünya basınında: Kamuoyu yoklamaları desteğin arttığını gösteriyor

CHP’den İmamoğlu’na destek: Profillerine teker teker değiştirdiler!

Gece saatlerinde İmamoğlu’nun Silivri’den mesajlarının da paylaşıldığı hesabı erişime kapatıldı. Karara tepki yağdı.

Sırrı Süreyya Önder’in cenazesi Meclis’e neden getirilmedi?

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in cenazesinin TBMM’ye neden getirilmediği belli oldu.

Gazze mayın tarlası gibi

İsrail’in Gazze’ye attığı ancak patlamayan yaklaşık 3 bin mühimmat, bölgeyi adeta mayın tarlasına çevirdi. Ağır abluka nedeniyle açlık ve susuzlukla boğuşan Gazzeliler için bu mühimmatlar da ciddi tehdit. İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye attığı bomba sayısı ve ağırlığı 2. Dünya Savaşı’nda Hiroşima’ya atılan bombalardan katbekat fazla.

Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ile Pakistan arasında aylardır süren gerginlik Hindistan’ın, kendisine bağlı Keşmir bölgesinde çok sayıda turistin ölümüne yol açan saldırıdan Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla birlikte savaşa dönüştü. İki ülke en son 2019 yılında yine Keşmir …

Suriye Devlet Başkanı eş-Şara’dan Avrupa’ya ilk resmi ziyaret Fransa’ya

Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen eş-Şara, temaslarını Elysee Sarayı’nda sürdürdü. İki lider, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. MACRON’DAN BARIŞ VE KAPSAYICILIK VURGUSU Cumhurbaşkanı Macron …