Deprem bölgesindeki konut satışları hızla toparlanıyor

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye genelinde geçen yıl 1 milyon 478 bin 25 konut satıldı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin etkilediği 11 kente ilişkin veriler, bölgedeki hareketliliği gösterdi. Depremin yaşandığı 2023’te 11 ilin toplamında 147 bin 418 konut satılırken, geçen yıl 195 bin 106 konutun satışı tamamlandı.

Böylece 11 ildeki konut satışı depremlerin yaşandığı 2023’e göre yüzde 32,34 artış gösterdi. Bu veriler, konut satışlarının depremden önceki dönemi neredeyse yakaladığını ortaya koydu. Depremin etkilediği 11 ilde 2022’de 196 bin 352 konut satılmıştı.

Sadece Kilis’te konut satışları düştü

Afet bölgesi ilan edilen 11 kentte konut satışlarını en fazla artıran il yüzde 56,7 ile Adana oldu. Kentte, 2023’te 21 bin 143, geçen yıl 33 bin 132 konutun satışı tamamlandı.

Depremin etkilediği 11 ilde en fazla konut satışı ise Gaziantep’te gerçekleşti. Geçen yıl bu ilde 42 bin 467 konut satılırken bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 31,63 olarak kayıtlara geçti.

Şanlıurfa, 32 bin 68’le Gaziantep’i takip ederken, Diyarbakır’da 2024’te 25 bin 240 konut el değiştirdi. Depremin en çok etkilediği illerden Hatay’da geçen yıl 13 bin 924, Malatya’da 8 bin 214, Adıyaman’da da 6 bin 805 konut satıldı.

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta 11 bin 702 konut satışı tamamlanırken, Elazığ’da 13 bin 52 ve Osmaniye’de 5 bin 758 konut satışı gerçekleştirildi.

Deprem bölgesinde konut satışlarının düşüş gösterdiği tek il ise Kilis oldu. Söz konusu ilde geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5,47 düşüşle 2 bin 744 konut satışı yapıldı.

Bu arada, TÜİK’in konut satış istatistiklerinde, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) üzerinden depremzede vatandaşlar için çekilen kura sonucu teslim edilen konutlar yer almıyor. Mevzuat gereği bu konutlarla ilgili işlemler en az iki yıl sonra tapu kayıtlarına yansıyor.

Related Posts

ABD-Çin uzlaşması küresel piyasaları rahatlattı

ABD ile Çin’in gümrük vergilerini geçici olarak indirme kararı, küresel piyasalarda iyimserlik yarattı. Ancak tarifelerin ekonomiye etkileri ve yeniden tırmanabilecek ticaret gerilimi, yatırımcılar açısından temkinli bekleyişi sürdürüyor. İşte küresel piyasalarda yaşananlar ve izlenecek veriler…

İçimizdeki süreç karşıtlarına dikkat…

Her şey bilge lider Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başladı. Cumhurbaşkanımızın bu çağrıyı sahiplenip bir devlet projesine dönüştürmesiyle devam etti. Öcalan’ın sayın Bahçeli’nin çağrısına uyarak yaptığı tarihi çağrıyla da nihayete erdi. Şimdi PKK kalkıp kendini feshediyor ve silahları bırakacağını açıklıyor. Nedense o birileri fena halde rahatsızlık duyuyor. Terörün ebediyen sonlandırılacak olmasının belirli kesimlerde oluşturduğu rahatsızlık kuşkusuz ibretle not edilmelidir. Onların argümanlarının

TCMB’den enflasyon mesajı: Gerileme eğiliminde!

TCMB Başkanı Fatih Karahan, dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ve enflasyon beklentilerinin gerileme eğiliminde olduğunu belirtti. Türk lirası, sıkı para politikası sayesinde yatırımcılar için cazip bir taşıma getirisi sunuyor. Spot piyasada işlem …

Rusya’nın dış ticaret fazlası yüzde 17,8 azaldı

Rusya’nın dış ticaret fazlası yüzde 17,8 azaldı

Ramazan topu Vestel’e patladı: Zararı dudak uçuklattı

Vestel Elektronik, 2025 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, tarihinin en büyük zararlarından birini yaşadı. Özellikle yönetim krizinin tetiklediği gelişmeler, Vestel’in mali yapısını ciddi şekilde sarstı. NET ZARAR BÜYÜK Vestel …

Yatırımcı arıyor: Şimşek İngiltere yolcusu

Türkiye ekonomisindeki krizi yönetebilmesi için 2023’te ekonominin başına getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir süredir yatırımcı arayışında. Özellikle 19 Mart İBB operasyonu ile yabancıların güvensiz bularak Türkiye’den çekilmesi ve …