Yunanistan’da Cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı

Yunanistan’da Cumhurbaşkanlığı Seçimi İkinci Tura Kaldı

Yunanistan Parlamentosu’nda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylardan hiçbiri yeterli oy sayısına ulaşamadığı için seçim ikinci tura kaldı. Görev süresi martta dolacak olan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’nun yerine gelecek isim belirlenmek üzere seçim yapıldı. Seçime iktidar partisi Yeni Demokrasi’nin adayı Kostantinos Tasulas, ana muhalefet partisi Panhelenik Sosyalist Hareketin (PASOK) adayı Tasos Yaniçis, Radikal Sol İttifakın (SYRIZA) adayı Luka Kaçeli ve Zafer Partisi adayı Kostas Kiryaku katıldı. Mecliste 300 sandalyeden 297 milletvekili oy kullandı. Tasulas 160 oy alarak birinci olurken, Kaçeli 40, Yaniçis 34, Kiryaku ise 14 oy aldı. Çekimser oy kullananların sayısı ise 49 oldu. Hiçbir aday, birinci turda Cumhurbaşkanı seçilmek için yeterli oy sayısı olan 200’e ulaşamayınca, seçim ikinci tura kaldı. İkinci tur seçim 31 Ocak’ta düzenlenecek.

Yunanistan’da Cumhurbaşkanlığı Seçim Süreci

Yunanistan’da cumhurbaşkanı, parlamento tarafından, mevcut cumhurbaşkanının görev süresinin bitmesinden en az bir ay önce, 5 yıllık bir görev süresi için seçiliyor. Bir kişi en fazla 2 dönem cumhurbaşkanlığı yapabiliyor. Bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için milletvekili sayısının en az üçte ikisi kadar oy alması gerekiyor. Bu oy oranına ulaşılamadığında, seçim 5 gün içinde tekrarlanıyor. İkinci kez yapılan seçimde de gerekli oy sayısı sağlanamazsa 5 gün sonra üçüncü kez seçime gidiliyor. Parlamento üye tam sayısının beşte üçünün desteğini alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor. Üçüncü turda da cumhurbaşkanı seçilemezse 5 gün sonra yapılacak seçimlerde milletvekili tam sayısının salt çoğunluğunun desteğini alan aday cumhurbaşkanı oluyor.

Günün Öne Çıkan Haberleri

Related Posts

CHP’nin kurultay davasında görevsizlik kararı

Son dakika…. CHP’nin kurultay davasında yeni gelişme yaşandı. İkinci kez görevsizlik kararı verildi.

Milas’ta orman yangını başladı

Muğla’nın Milas ilçesi yakınlarında başlayan makilik yangını orman ve zeytinlik alana sıçradı.

Temmuz ayının ilk anket sonuçları açıklandı!

Ser Araştırma, temmuz ayına ilişkin genel seçim anketinin bulgularını kamuoyu ile paylaştı.

CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu’nun ifadesi ortaya çıktı: ‘Gökçek dedikodu yapıyor!’

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni hedef alan mali soruşturmada, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun ifadesi ortaya çıktı. Soruşturmada, Karşıyaka Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda İZBETON A.Ş. ile kooperatifler arasında imzalanan bazı sözleşmelerde yapılan suçlamalara cevap veren Aslanoğlu, kooperatif konusu üzerine 3 kere yargılandığını ve beraat ettiğini söyledi.

Rus Tuğgeneral Kursk’ta öldü

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Mihayil Gudkov’un, görev esnasında Kursk bölgesinde hayatını kaybettiği duyuruldu.

Rusya, Azerbaycan’daki vatandaşlarını uyardı: ‘Temkinli olun’ çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan’da bulunan Rus vatandaşlarına yönelik uyarı yayımladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Azerbaycan’daki Rus vatandaşlarına temkinli olmaları çağrısı yapıldı.