53.800 futbol sahası 3 şirkete verilecek

Zeytinlik Alanların Maden Faaliyetlerine Açılması Tartışmalara Yol Açtı

Ekonomik kaygıları merkeze alan İklim Kanunu’nun yasalaştığı hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) zeytinlik alanların maden faaliyetlerine açılmasıyla ilgili tartışmaların fitilini ateşledi. Yaklaşık 53 bin 800 futbol sahası büyüklüğündeki alanın Limak, Aydem ve IC İçtaş şirketlerine tahsis edileceği açıklandı.

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, toplam 40 köyün yerinden edileceğini ve 53 bin 800 futbol sahası büyüklüğündeki alana kömür işletme izni verileceğini bildirdi. Madencilik faaliyetleri sırasında zeytin ağaçları bulunan arazilerde ‘sök at’ uygulamasının yapılacağı belirtildi.

Özellikle Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak, İbrahim Çeçen’in IC İçtaş şirketi ve Aydem’in Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı tarafından yararlanılacak düzenleme, insanların yaşamlarını ve zeytinlik alanlarından koparılmasına neden olabileceği endişelerini beraberinde getirdi.

40 Köy Tehdit Altında

Milletvekili Uzun, “Yasa çıkarsa kömür için işletme izni verilecek saha Yatağan’da 14 bin hektar, yani 20 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alana sahip. Milas ise 24 bin hektar ve 33 bin 800 futbol sahası büyüklüğündeki bir alanı kapsıyor. Yatağan’da 12 köy, Milas Ören’de ise 28 köy yeniden yerlerinden edilecek” değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinliklerin Korunması Şart

Yasa teklifine karşı çıkmak amacıyla farklı illerden gelen köylüler, TBMM’nin yakınında bulunan Cemal Süreya Parkı’nda protesto gösterilerine devam ediyor. Geceleri parkta nöbet tutan köylüler, topraklarının madenciler tarafından talan edilmeye çalışıldığını vurgulayarak, “Ege’nin güzellikleri, turizmi, zeytini, balı, bahçesi, inciri ve meyveleri olmadan Türkiye olmaz” şeklinde tepkilerini dile getiriyor.

Zeytin Ağaçları Önemli Bir Mirastır

Aydın Çine’de olduğu gibi İtalya ve İspanya’da da zeytin ağaçlarının taşınması durumunda kuruyarak yok olma riskiyle karşı karşıya kalındığı biliniyor. Konuyu gündeme taşıyan İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, hükümet tarafından yapılan ’87 bin zeytin ağacının taşınacağı’ açıklamalarını eleştirerek, “İspanya ve İtalya örneklerinden de anlaşılacağı üzere zeytin ağaçları taşınmazlar kategorisine giriyor” şeklinde ifadeler kullandı. Uz, düzenlemenin kültürel yıkım ve asimilasyon niteliğinde olduğunu belirterek, Milas ve Yatağan çevresindeki yaklaşık 400 bin dönümlük alanın tehlike altında olduğunu dile getirdi.

Related Posts

Emeklilerin zamlı maaşları kuruşu kuruşuna hesaplandı. Bankaya ek ödemeli olarak yatacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Ocak-Haziran dönemi enflasyon oranını yüzde 16.67 olarak duyurdu. Bu veriyle birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranları da kesinleşti. SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri maaşlarını yüzde 16.67 …

İran-İsrail gerilimi BAE ekonomisini çarptı

Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyet gösteren şirketler, İran-İsrail geriliminin etkisiyle Haziran ayında yeni siparişlerde sert bir düşüş yaşadı. S&P Global verilerine göre, yeni siparişler Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi …

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı arttı

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 607 bin 379 oldu.

İstanbullular ücretsiz kullanıyordu! Artık paralı oldu

İBB kararıyla spor faaliyetlerinden ücretsiz kullanılan bazı tesisler paralı oldu.

Ne hazine: Dünyanın en büyük McLaren koleksiyonu satışta

McLaren’in uzun süreli ortak sahibi ve yükselişindeki kilit figürlerden biri olan merhum Mansour Ojjeh’e ait otomobil koleksiyonu satışa sunuluyor. Ünlü lüks otomobil satıcısı Tom Hartley Jnr tarafından satılan bu sıra dışı koleksiyon, birçok kişi …

Bakanlık ‘Acele kodu’ verdi: 81 ilin hepsinde kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını duyurdu. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından “acele” koduyla gönderilen yazıda, Kurban Bayramı sonrası hayvan hareketlerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle şap …